Sí a la nostra llengua

dimarts, 17 de maig del 2011

Responsabilitat a Cocentaina

El primer dels deu manaments del Col·lectiu 03820 em dóna què pensar, la veritat. Segons el partit independent de Cocentaina, en cas d'aconseguir representació, no pactaran amb ningú. Serà la llista més votada qui governe el poble. I la meua pregunta és: Si el PP és la llista més votada, Sancho serà alcalde encara que hi haja més vots "progres"? Encara que hi haja més vots "d'esquerres" (PSOE + Bloc + EU), el Col·lectiu farà alcalde a la dreta? (PP, únic partit). S'ha dit que, en aquest cas hipotètic on el Col·lectiu esdevinguera clau, es treballaria dia a dia i ple a ple per Cocentaina. Em pareix molt bé. Però, a banda d'aquesta declaració d'intencions, la meua pregunta és que, donat el cas que la llista més votada fóra la popular, encara que una possible majoria social socarrada optara per l'esquerra plural, diversa i atomitzada, el Col·lectiu facilitaria l'alcaldia del poble a la dreta una, grande i... homogènia?

El Col·lectiu va donar un pas valent a l'hora d'implicar-se en la política municipal; d'això no hi ha dubte. Quanta més gent ens impliquem en política, millor. Per això vaig decidir d'afiliar-me a Esquerra. Perquè, com deia Fuster, "la política, o la fas o te la fan".

El cas és que em dóna la sensació que el Col·lectiu 03820 ha nascut amb una sèrie de prejudicis. El primer de tots ja el vaig comentar: Si es crea un partit polític és per a fer política.

Un altre prejudici destacable és el veure malament això de pactar, com si pactar fóra "vendre's". Doncs no, pactar no és vendre's. Pactar és facilitar la convivència. Tothom pacta a tot arreu: Des de les nostres llars, per establir els torns per veure la televisió; per repartir-se la feina de la casa (tu fas la bugada i jo estendré la roba); per decidir com passar la vesprada del diumenge...

Per tant, pactar és facilitar la convivència. I més: No pactar no implica quedar al marge dels esdeveniments. No pactar no implica romandre fora de perill de les possibles "clavades de pota". Amb la decissió de "no pactar" també es fa política i també podem exigir responsabilitats. No casar-se amb ningú no és una decisió millor que comprometre's amb algú.

Arribats fins a aquest punt on --sempre des del meu punt de vista!--:

1- Donar suport a la llista més votada no vol dir ser més fidel a la voluntat del poble. Mes encara si "l'altre" sector polític està dividit.

2-"pactar" es una decisió tan vàlida i tan bona com "no pactar". Al capdavall, són decisions.

Anem fins al darrer pas:

Imaginem-nos que l'alcaldia recau en mans del PP gràcies al Col·lectiu. En serien còmplices, actius o passius, però còmplices al capdavall d'un govern de dretes a Cocentaina per primera vegada des de la recuperació de la democràcia.

Estem en democràcia i això forma part del joc democratic, en diran alguns. Però: Què és el PP? És un partit com qualsevol altre? Representa la Democràcia i tots els valors inherents o només se n'aprofita d'ella?

Tinc entés que als estatuts del Col·lectiu 03820 tenen acordat que no pactaran amb ningú. Si això és veritat, la "clàusula" podria passar-los factura. Podria ser un llast. Podrien veure's "obligats" a donar suport al partit de Fabra, Brugal i Gürtel; al partit que no aplica la Llei de la Dependència; al partit que multa ACPV, tanca la TV3  i persegueix la llengua; al partit dels barracons...

El col·lectiu 03820 podria facilitar l'accés a l'Ajuntament, no de Camps que no pot dividir-se, però sí de la seua gent. D'aquells que financien la política de Camps pagant una cuota i volen portar la manera de fer de Camps de la Generalitat fins a Cocentaina. Després de tots aquest anys de malbaratament dels diners en la F1, la America's Cup i la visita del Papa i després dels anys de lluita que ens queden. Després de tots els casos de corrupció i els atacs a la nostra llengua, anem a premiar el PP amb l'alcaldia del nostre poble? Ni que siga de manera simbòlica!


PD: M'agradaria que algú o alguns del Col·lectiu em respongueren a aquestos dubtes o plantejaments erronis que puga haver exposat. Que donaren la seua versió per a donar-me una visió més acurada. Em costa de creure, si la clàusula existeix, que gent ex-Bloc i socialista l'haja acceptada. I a ser possible, que signe el comentari.

3 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hola, sóc Ivan Blasco, del Col·lectiu 03820. He respost a la primera qüestió plantejada en aquest article a http://03820.org/blog/?p=110#comments, però també la comentaré ací a banda d'altres qüestions.
    A la pregunta “Si el PP és la llista més votada, Sancho serà alcalde encara que hi haja més vots ‘progres’?” responem que no sabem el que faran la resta de partits (que poden pactar entre ells, o fins i tot pactar PP i PSOE). Nosaltres tenim clar que eixa qüestió no depén de nosaltres ni és "responsabilitat" nostra. Creem que el més correcte és que forme govern -en minoria- la llista més votada, però nosaltres no votarem en un sentit o en altre. El nostre compromís és no fer pacte de govern amb cap altre partit, però tampoc donarem o llevarem l'alcaldia a ningú. En aqueixa votació ens abstindrem o votarem a algú del Col·lectiu 03820. Per tant no farem alcalde ni a uns ni a altres. Clar i concís.
    Quan l'autor parla d'esquerra plural no acabe d'entendre a què fa referència, si és que parla de Cocentaina. I ho dic com a coneixedor de la panorama polític municipal, com a assistent als plenaris i com a militant crític des dels 18 anys. La pluralitat ha de ser de veus i d'idees -pluralisme-, no de gent en butaques verdes.
    Entenc que es puguen fer càbales i conjectures, la majoria sense mala intenció, i sols algunes recorrent a "l'argument" de la por (en cada poble, depenent de qui governe li canvien el nom a la mumerota), però el Col•lectiu volem un Ajuntament dialogant i participatiu. Cap dels partits que estan ara a l'Ajuntament -cap- representen açò, però tanmateix -i ara parle en el meu nom- no m'agradaria que desaparegueren per complet, perquè quantes més veus hi haja, quantes més maneres diferents de pensar tinguem, més haurem de parlar i millors idees se'ns ocorreran entre tots.
    --Segueix al comentari següent--

    ResponElimina
  3. --Ve del comentari anterior--
    Quant als prejudicis, creem que no és cert aquest punt i si heu llegit els nostres estatuts es veu clarament. Alguns de nosaltres portem fent política molts anys -hi ha moltes maneres de fer-la, i de bades, gairebé tot és política- i militant. Altres companys s'han decidit ara, perquè compartim uns mateixos principis. Reprovar als polítics i als partits actuals no equival a maleir la política. De fet, l'article 2 dels nostres estatuts indica -entre altres- que tenim com a finalitats específiques: "Dignificar l'activitat política, tornant-li la serietat i credibilitat perdudes i recuperant el seu sentit de servei basat en un esforç comú compartit" i "Sensibilitzar la joventut al voltant del potencial de la política com a eina transformadora de la societat". Com veieu, creem en la política, però no en els partits i els polítics que teníem a l'abast, i d'ahí la nostra aparició (fins i tot va haver una votació per decidir si ens constituíem com a associació o com a formació política). Tenim una visió negativa dels polítics perquè ja sabem com són, amb coneixement de causa. Si no, seria un prejudici com bé diu l'autor.
    Pel que fa a la distinció que fem entre polítics i ciutadans, jo puc fer pa a casa però no seria "panader". El panader és el que es dedica professionalment a fer pa, el que viu de l'ofici de fer pa. M'agradaria tindre un Ajuntament on els ciutadans poguérem decidir sense haver de pertànyer necessàriament a un partit polític. El dia que aconseguim fer-ho possible, eixe dia, tots els ciutadans que vulguen serem polítics, i ho serem per gust, no per ofici.
    Al 03820 fem política, transparent, sense amagar-nos, sense complexos i amb el cap ben alt, però si podem triar com ens anomenem, abans que polítics som ciutadans, no a l'inrevés.
    Pel que a pactes respecta, la democràcia es basa en això, en dialogar, debatre i arribar a acords. Però una cosa és pactar propostes i projectes pensant en l'interès general (i nosaltres ja hem dit que "recolzarem les decisions quan siguen beneficioses per al poble, independentment de qui les propose"), i altra és pactar interesos particulars, signar xecs en blanc i dir a tot que sí. Si realment hi ha entesa d'idees, quin problema resulta debatre i acordar cada tema? Per a què cal un pacte de govern? Es pot perfectament governar en minoria i que les coses isquen endavant (unes vegades amb el suport d'uns, altres amb diferent recolzament).
    El pitjor pacte de tots portem molts anys empassant-nos-el: més d'11000 maneres de pensar reduïdes a 4. Per a canviar això, ahí sí, que compten amb nosaltres.

    ResponElimina