Sí a la nostra llengua

dijous, 19 de maig del 2011

Fomentar el bipartidisme

Arran dels comentaris de l’entrada anterior, primer de tot donar les gràcies a Ivan Blasco per la molèstia que s’ha pres en escriure. En segon lloc, deixar per escrit què opine jo de tot aquest tema. Serà l'última entrada fins passar les eleccions, segur. No vull ser pesat.

Els vots que puga aconseguir un partit, no tenen perquè “recalar” en cap altra formació. Pareix com si s’assumira que, pel simple fet de ser d’un partit més petit, s’està obligat al vassallatge de l’altra formació més gran si s’entra en un pacte. No té per què. Si fins ara ha estat així, és perquè vosaltres no hi ereu en l’escenari polític. Vull dir que pactar no implica “ser vassall”, això és una decisió personal. Es podrien pactar uns mínims per donar estabilitat sense renunciar a “obrir” l’Ajuntament. La finalitat, l’objectiu últim del Col·lectiu 03820 no és portar avant el seu programa? Així doncs, no us interessaria, en el cas hipotètic de poder ser decissius, parlar amb les altres formacions per veure qui s’ajusta més al vostre punt de vista? Quina formació està més disposada a fer seu el vostre programa? Hi ha partits que, tot i ser menuts, han aconseguit l'alcaldia (si no tota la legislatura, almenys un any). Entenc que el punt 1 pot esdevindre un llast per al propi Col·lectiu. Pactar no és sinònim de “vendre’s”, des del meu punt de vista.

Per altra banda dius que “abans que polítics sou ciutadans”. No crec que hi haja ningú que considere ser “polític abans que ciutadà”. Tema a banda seria això de regular el sou i les hores per la feina feta a l’Ajuntament. Que em pareix de categoria que s’acabe amb els sous abusius.
 
Quan parle d’Esquerra plural parle dels 500 ciutadans que han optat per EU (que és una coalició); altres 500 pel BLOC (altra coalició de partits més menuts) i altres 2.800 pel PSOE. La dreta té la sort de concentrar, en un sol partit/programa, votants des del centre fins l’extrema dreta. Una cosa és la pluralitat d’idees dins l’esquerra i altra l’actitud dels regidors (com he dit més amunt).

Altra opinió: pense que abstenir-se és una decisió tan vinculant com votar a favor o en contra d’algú. Dius que no és responsabilitat vostra (cosa que tampoc comparteisc) i per això no donareu ni llevareu l’alcaldia a ningú. De fet, amb la vostra hipotètica abstenció, ja estarieu donant o llevant la alcaldia a algú.

Una última opinió: dir que és més legítim que governe la llista més votada és fomentar el bipartidisme. Molta gent evitarà votar 03820, Bloc o EU i farà ús del “vot útil” perquè no governe “l’altre”. Eixa idea de deixar caure que el més just és que governe la llista més votada sense necessitat d'assolir una majoria va en contra dels partits minoritaris. No veig malament el que s’ha fet fins ara a tots els nivells: sumar -que no vendre's- per a governar. PP+PSOE, PSOE+EU, PP+BLOC…

En resum:

Tot açò gira al voltant del punt 1 del programa del Col·lectiu 03820, que és el punt que trobe ben estrany. Al marge de la manera de fer política i de la participació ciutadana i tot això, és més democratic donar suport a la llista més votada de bestreta o sumar fins aconseguir la majoria?

1.que no pactaran governar amb cap partit, sinó que, si per ells fora, deixaran fer a la llista més votada per a que governe


Bé, no sé si m’he repetit o què. Espere que no massa. Sort a les eleccions i tothom pot comentar amb total llibertat, clar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada