Sí a la nostra llengua

dijous, 9 de desembre del 2010

El color dels Països Catalans

Acabe de llegir que uns activistes d'Euskal Herria han tintat de verd les fonts de Cibeles i el Louvre per reclamar -Precisament el dia en què l'estat espanyol celebra la Constitució- que els estats espanyol i francès neguen el dret d'existir d'Euskal Herria. Les accions pacífiques han tingut lloc, com deiem, a les capitals d'ambdos estats. I per què han elegit el verd? perquè tradicionalment s'associa aquest color a la nació basca; hem vist el color verd a samarretes i equipatges de seleccions nacionals basques.


Al llegir la notícia, m'he preguntat quin seria el millor color per donar a entendre allò que som i per reclamar la independència dels Països Catalans. He pensat en l'estelada tricolor i de seguida he vist impossible que poguera ser el color blau (per raons evidents). Després he pensat que una barreja de dos colors, els vermell i el groc, seria el millor per ser els colors de la Quatribarrada... Però associar dos colors al sentiment de catalanitat i a la idea de Països Catalans és més complicat que no associar un sol color. I més si aquestos dos colors coincideixen amb els de la bandera d'un dels estats que ens oprimeix. Pot no tenir l'efecte desitjat.

Una nació, una selecció
Per tant, crec que el color que ens hauria de representar arreu del món, el color que hauria de fer-nos visibles a tots els catalans -catalanoparlants/ciutadans dels Països Catalans...-, és el groc. Amb estelades, estelades amb estrela vermella, senyeres preautonòmiques, Quatribarrades, etc. el color amb el què ens hauriem d'identificar és el groc.

Pense que no s'està potenciant bastant aquest color. Com veiem a la fotografia dels seguidors de la selecció nacional de Catalunya, el color groc està ben arrelat. Però hauria de ser un color que representara el conjunt dels catalans i no només els del Principat.

Els bascos tenen el verd, els espanyols també tenen el seu: el vermell; "La Roja". El nostre color és d'un groc cridaner -no debades, també és el color d'Esquerra-. Ara ens cal extendre'l de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. Més enllà de l'àmbit esportiu. I amb Esquerra, ho aconseguirem!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada