Sí a la nostra llengua

dimarts, 25 d’octubre de 2011

A Carrefour

A l'hora de pagar, fent cua a les caixes del Carrefour del meu poble, vaig escoltar com una caixera li demanava a l'altra en castellà, un "grapao" de bosses de plàstic. Davant de mi, un matrimoni que escoltà en primera fila la petició, en va fer burla. L'home va anar més enllà. 

--un "grapao" no, un "puñao". Va corregir.

La caixera, que es veia ja bastant agobiada amb la cua de gent que esperava i la manca de bosses, s'excusà dient que "es la costumbre". Però l'home, que no en tenia prou, va seguir fent burla amb el "grapao" i el "puñao".

Aquest incident va passar dissabte, però encara estic pegant-li voltes. Quina ràbia em va donar tota aquella situació. I més ràbia encara el haver de mossegar-me la llengua i no dir a la caixera i al matrimoni tot allò que em va passar pel cap. Si poguera tornar enrere...

Resulta que no vaig veure gens bé que la caixera catalanoparlant s'esforçara en parlar en castellà a la companya (Xe! Que Cocentaina no està a La Manxa). En segon lloc, no vaig veure bé "l'agraïment" del matrimoni castellanoparlant a l'esforç de la caixera: tot un seguit de burles amb correcció inclosa.

Si no haguera vist a la caixera tan agobiada, o si haguera sigut una coneguda meua, li hauria dit:

--Veus? Això et passa per parlar castellà. Parla valencià, que estàs a Cocentaina i t'entenen perfectament. I en tot cas, no eres tu qui ha de canviar de llengua...

dijous, 20 d’octubre de 2011

La teua melodia

Esta entrada és pel procés de pau que s'inicia a Euskal Herria. Esperem que siga el definiu. El vídeo del YouTube està fet a partir d'una cançó en euskara que sempre m'ha agradat. Espere que La teua melodia de Lor us agrade tan com a mi. La lletra és molt bonica.

dimarts, 18 d’octubre de 2011

Aló Presidente

El País Valencià continua la seua deriva cap a una democràcia similar a la d'una república bananera qualsevol. Bé, dir "república bananera" seria pixar molt alt perquè encara hi són "los Bribones". Deixem-ho doncs, en monarquia bananera. Una monarquia espanyolíssima i bananera.

Camps va tancar la Tv3 com va fer Hugo Chávez a Veneçuela amb RCTV. Tot seguit el PP guanyà les eleccions a base de Cleptocràcia, clientelisme i cabassades de populisme. Ara, pose la tele mentre em faig una tassa de cereals i veig açò:
No us recorda als shows als què ens tenia acostumats el dirigent bolivarià?


PD: Contra tot pronòstic, Barberà no ha aparegut a Canal 9 amb la seua jaqueta vermella de batalla.